Articole, Oameni dragi:)

Zilele Bandanei 4-15 februarie 2014!

Cu ocazia acestui articol o să vă dau un pic mai multe detalii despre job-ul meu. De obicei vă povestesc despre pocinoagele mele sau despre cărţi sau reţete şi nu vreau să dau extrem de multe detalii din viaţa mea personală. Acum o fac pentru că nu vreau pur şi simplu să preiau un comunicat de presă şi să vă informez despre campania pe care o derulăm, ci vreau să aflaţi mai multe despre o organizaţie deosebită: Asociaţia Little People. Ei sunt prezenţi în 7 secţii de oncopediatrie din România şi au zilnic un program de suport psihosocial cu copiii şi adolescenţii bolnavi de cancer. Ca să vă explic mai clar tot acest concept aş putea să vă descriu o zi din viaţa mea de „job” (pun între ghilimele pentru că nu-l văd ca pe un simplu job), din perioada în care mergeam zilnic la spital la Institutul Oncologic din Cluj. Dimineaţa de la 10 la 12 avem Fun School, un program în cadrul căruia pregăteam activităţi cât mai interesante care să aibă şi o componentă educaţională. Lucrând cu copii de vârste diferite, tot timpul trebuie să iei în calcul acest factor şi să cauţi activităţi care pot fi adaptate. În luna ianuarie, camera de joacă de la IOCN a fost renovată complet de Asociaţia Little People aşa că avem o mulţime de jocuri şi materiale educaţionale distractive. Credeţi-mă, eu şi colegii mei nu mai vroiam să plecăm de acolo..iar copiii sunt extrem de fericiţi cu noile jucării şi gadget-uri. Să revin la program. După Fun School, camera de joacă rămâne deschisă pentru program liber (adolescenţii au acum un spaţiu separat unde se pot uita la filme, se pot juca pe playstation, pot citi sau pur şi simplu pot sta de vorbă). De la 16 la 18 urmează programul „Nu Mi-e Frică!” în care scopul principal e ca pacienţii să fie mai complianţi la tratament, să înţeleagă şi să accepte spitalizarea şi să le fie redusă anxietatea. Avem un program structurat pe teme bine stabilite şi fiecare activitate pregătită de voluntari trebuie să aibă un scop terapeutic şi să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Ne jucăm cu instrumente medicale şi sanitare şi le folosim în diferite proiecte pentru a le arăta copiilor la ce se folosesc, dar şi pentru a-i ajuta să le privească cu mai multă detaşare. Învăţăm despre un stil de viaţă sănătos, despre igiena în spital şi nu numai, despre emoţii şi cum pot fi exprimate. Cel mai frumos sentiment e când vin părinţii pentru prima dată la spital şi îi vezi că sunt speriaţi (mai speriaţi decât copiii pentru că ei conştientizează gravitatea situaţiei) şi în momentul în care le spunem că îi putem ajuta cu informaţii, suport, copiii pot participa la activităţi – efectiv se calmează şi sunt fericiţi că nu sunt singuri şi că au parte de un pic de „normalitate” în mediul din spital.

V-am dat aşa de multe detalii ca să ştiţi cine e în spatele campaniei Zilele Bandanei despre care vroiam să vă povestesc. În fiecare an între 4 şi 15 februarie derulăm campanii de conştientizare, pentru a marca Ziua Internaţională Împotriva Cancerului, respectiv Ziua Internaţională Împotriva Cancerului la Copil. Anul trecut am avut campania „Donează cuvinte” în care oamenii erau îndemnaţi să scrie un mesaj de încurajare şi să-l posteze pe Facebook. S-au implicat mii de oameni, angajaţi ai marilor companii, vedete, jurnalişti şi bineînţeles prietenii Little People şi susţinătorii acestei cauze.

Anul acesta am decis să atragem atenţia asupra bandanei (sau baticul pe care pacienţii afectaţi de cancer îl poartă pe perioada tratamentului atunci când le cade părul). Mulţi sunt discriminaţi, lumea îi priveşte ciudat pe stradă sau la şcoală…Am decis să fim alături de ei. Să transformăm bandana într-un accesoriu cool şi să le demonstrăm că nu sunt singuri. Aşa că dacă aveţi o bandană la îndemână (sau dacă vreţi puteţi comanda una personalizată cu logo-ul Temerarilor – tinerii dupravieţuitori de cancer din România), tot ce trebuie să faceţi e să o purtaţi (pe cap, la gât, pe mână), să vă faceţi o poză şi să o postaţi pe pagina de FB a asociaţiei. Temerarii şi nu numai au început deja să posteze şi să transmită curaj celor care încă se luptă cu boala. E un gest simbolic, o dovadă că ne pasă şi că îi iubim şi îi apreciem pentru curajul de care dau dovadă în aceste momente grele.

bandana day friends

Reclame

3 gânduri despre „Zilele Bandanei 4-15 februarie 2014!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s