Ambasador de Brand ALLFA, Articole, Carti, vALLuntar

Cele zece mii de dorinţe ale împăratului – Jose Freches (vALLuntar 2)

Mă gândeam cu un pic de groază la momentul în care o să scriu recenzia la cartea asta. Nu de alta dar, la fel ca în viaţa reală, nu sunt tare bună la reţinut nume. Şi mai ales când sunt nişte nume mai…sugestive:). Ca să mă înţelegeţi: povestea se desfăşoară în 1660 în Oraşul de Purpură. Întreg romanul prezintă căutarea personajelor în materie de sex. Da…Fifty Shades e mic copil. Doar că numele personajelor, poziţiile, părţile corpurilor sunt descrise metaforic…dar again..suficient de sugestiv. Drept Înainte Mergătorul e un tânăr chipeş care va fi iniţiat în tainele amorului într-un bordel de către Lună Roşcată. Împăratul însuşi caută licori şi remedii pentru o viaţă sexuală mai activă si chiar ajunge să  facă un lucru nemaiauzit pentru un  om de rangul lui: să cheme aceeaşi prostituată (Yadil) de două ori într-o seară. Cu ajutorul unui obiect numit Clopoţelul birman(pe care Lună Roşcată îl furase de la împărat şi care se presupune că ajuta în materie de performanţe sexuale), Drept înainte Mergătorul reuşeşte să o cucerească pe Mireasmă Gingaşă (care din câte ni se spune nu mai avusese orgasm înainte) şi pleacă împreună să găsească un leac permanent pentru frigiditatea ei. În Oraşul Pagodelor, cei doi o întâlnesc pe Floare Rară, care caută cam aceaşi substanţă miraculoasă pentru tatăl ei adoptiv. Cei trei nu ratează ocazia unui menage-a –trois şi după ce fură reţeta de care aveau nevoie merg fuguţa să facă rost de bani şi să-l elibereze pe tatăl Drept Înainte Mergătorului (care am uitat să vă zic de atâtea scene de sex, dar rămăsese acuzat că el ar fi furat Clopoţelul birman). Cu toate că sunt prinşi în timp ce încercau să vândă poţiunea  şi duşi în faţa Împăratului , scenele de măcel sunt din nou înlocuite cu cele de sex. Şi uite aşa, toate personajele cărţii (Lună Roşcată, Împăratul, Yadil, Drept Înainte Mergătorul, Mireasmă Gingaşă, Floare Rară şi Trei Trepte -ştiam că am uitat de un personaj prin toate îmbărligăturile astea- ajung să formeze un Septet (adică o mică-mare orgie).

Septetul se presupune că ar reprezenta împlinirea celor zece mii de dorinţe, nu de alta, dar nici măcar împăratul nu visase la figura asta geometrică. Mai mult, se consideră că pentru a atinge nemurirea, un bărbat trebuie să se culce cu un număr cât mai mare de femei. Am decis să nu mă leg de astfel de subiecte şi păreri ca să nu supăr zeii, taoiştii, confucianiştii, budiştii şi mai ştiu eu ce călugări asiatici care au acces direct karma şi o pot întoarce să mă bată pe umăr:).

Iniţial am crezut că o să fie o lectură dificilă (tot speriată fiind de nume şi de metafore). Pe parcurs mi-am dat seama că e pur şi simplu o metaforă despre sex şi trebuie acceptată ca atare. M-au amuzat unele expresii, unele chiar mi s-au părut interesante şi mi s-a părut per total o cartea diferită. Nu mă aşteptam să găsesc cine ştie ce informaţii despre cultura, istorie sau obiceiuri aşa că nu am fost deloc dezamăgită. Am luat cartea ca atare şi m-am bucurat într-un final că am descoperit un stil diferit de a expune actul sexual, fără vulgarităţi şi cu multe expresii „spumoase”.

Cine mai vrea să contribuie cu o rămurică în plus la copăceii care mai au nevoice, poate să comenteze şi la „Sus, în aer„, „Urâţii”, „Jurnalul Sofiei Tolstaia” dar şi la recenziile anterioare:).

Anul acesta, în cadrul campaniei vALLuntar 2, bloggerii şi cei care vor comenta la recenziile lor au ocazia de a face o faptă bună pentru mediul înconjurător cu sprijinul Editurii ALL şi ROMSILVA. Detaliile complete ale campaniei le găsiţi aici. Ceea ce e important de ştiu e că pentru fiecare recenzie trebuie strânse minimum 15 comentarii. Astfel, recenzia plus cele 15 comentarii vor echivala cu un copac plantat în cadrul acestei campanii. Comentariile extra de la fiecare recenzie se vor cumula cu altele şi vor fi plantaţi copăcei şi pentru ele.

tn1_cele_10000_de_dorinte_2010_b5_final

Reclame

21 de gânduri despre „Cele zece mii de dorinţe ale împăratului – Jose Freches (vALLuntar 2)”

  1. După experiența cărții „Amorurile unui prinț”- Guillaume Apollinaire, o experiență tare neplăcută de am zis că am să rămân marcată pe viață :)) am fugit cât am putut de cărțile în care se prezintă sexul, fie el și metaforic :)), dar acum chiar mi-ai stârnit curiozitatea, mai ales că, după cum îmi dau seama, e o poveste „digerabilă”. (La mulți copăcei! 🙂 )

  2. te felicit ca ai reusit sa termini aceasta carte. eu, una, nu am putut. poate ca m-a deranjat putin si limbajul dar si prea desele referiri la sex, cert e ca nu m-a atras suficient cat sa o pot termina. acum comentez pentru ca=ti apreciez perseverenta, seriozitatea cu care participi la campania valluntar si sper sa plantezi cat mai multi copaci. iti doresc multa bafta!:)

  3. Suntem oameni maturi, care cunosc viata, deci descrierile metaforice legate de sex nu ar trebui sa ne sperie prea tare. Pe mine ma distreaza numele astea „colorate”, la fel cum ma distrau candva amerindienii. :))

  4. Sounds like a lot of fun. Nu am probleme cu subiectul abordat de niciun fel. Dupa ce ai citit Sade si Apollinaire, nu mai ai nicio jena literara. Romanul acesta pare insa ca prezinta totul gingas, cu perdea.. ceea ce poate fi cu muuuult mai incitant decat spus pe sleau. Nu?

  5. huh, am crezut pt un moment ca sunt pe alt blog…wow, cartea….cartea suna tare ‘incarcata’ din mai multe puncte de vedere:D felicitarile mele simsim, raszka cred ca ar vrea o copie, sau macar o recenzie mai detaliata pe anumite scene!:D ti pup si la multi ani femeieee!!!!!!

  6. Sincera sa fiu dupa titlu nu mi-as fi dat seama la ce face trimitere cartea insa chiar pare o lectura diferita fara a mai citi despre cat de roz si perfecta este viata si am da deoparte subiectul acesta tabu care numai este demult asa. Imi pare bine ca ai ales sa imparti cu noi impresiile despre carte.

  7. chiar această carte urmează să o citesc și eu 🙂 sper să mă surprindă plăcut și să îmi placă la fel de mult sau chiar mai mult decât Fata de hârtie a lui Musso 🙂

  8. Atata timp cat “actiunea” nu e descrisa intr-un mod vulgar, mi s-ar parea o cartea interesanta. Poate o caut zilele astea sa vad cum mi se pare o astfel de lectura.

  9. Hai ca trebuie sa fie interesanta o poveste despre nemurirea atinsa prin relatii sexuale cu cat mai multe femei. Am citit ca aproape toti marii conducatori care erau taoisti (inclusiv Mao) foloseau reteta asta pentru atingerea nemuririi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s